NAVIGÁCIÓ:

ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmati  Polgármesteri Hivatal
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Tilki Attila
 E-mail: attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu

Városunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei


2.oldal

Fehérgyarmati webkamera
Fehérgyarmati webkamera

K É P G A L É R I Á K:
NAGYCSOPORTOS ÓVODÁSOK A JÓZSEF ATTILA UTCAI OVIBAN Föld napja az Óvodában
Séta Fehérgyarmaton 2011. március 15.
Belvíz elleni védekezés 2010. december
Víztorony további bontási munkálatok
2010. november 22-30.
Füstmentes nap
még több galéria
2011. augusztusi híreink
IX. GYARMATI VIGASSÁGOK KÉPEKBEN
Ünnepi istentisztelet Fehérgyarmaton
állampolgársági eskütétellel         2011. augusztus14.
Csodálatos ünnepi alkalomra került sor vasárnap délelőtt a fehérgyarmati Református Műemlék Templomban. A IX. Gyarmati Vigasságok városi rendezvény keretén belül megtartott ünnepi istentiszteleten több mint 40 határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt, miután elnyerték a kettős állampolgárságot. Az eskütételnél jelen volt Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke is. 
Az ünnepi istentiszteleten Némedi Gusztáv beosztott lelkész köszöntője és imádásága után Szalai László lelkipásztor hirdette Isten igéjét a Királyok I. könyve 21. fejezete alapján. Prédikációjában a minden körülmények között ősei örökségéhez hű Nábót ragaszkodását állította példaképpen a gyülekezet elé, amelyben egyúttal kiemelte a határon túli magyarok évtizedes hűségét is szülőföldükhöz a nehéz viszontagságok között is, megköszönve az ő kitartásukat. Nábót olyan körülmények között őrizte atyai örökségét, amikor egy idegen szokásokat és bálványimádást meghonosító szándék uralkodhatott Izrael országában. A hitét és földjét megtartó Nábótot csak igazságtalan módon lehetett megfosztani örökségétől. Hasonlóan a határon túli magyarok is idegen környezetben, nagy szorongattatások között őrizték meg, sokszor áldozatot hozva azt a földet, amelyet Isten szülőföldül adott nekik, s amelyet csak igazságtalanul szakítottak el az anyaországtól. Szomorúan jegyezte meg azt, hogy bizony olyan sokan közrejátszottak a Nábót elleni bűnben, s senki nem emelte fel szavát az elkövetett gazsággal szemben. Ezt lehet elmondani a magyarok sorsát illetően is Trianont követően. A kérdés jogosnak hangzik: Miért engedte ezt Isten? Miért nem vetett gátat ennek? A kérdés sokszor nemzetünk ajkán is megfogalmazódik. Azonban a történetben már elhangzik Isten ítélete is, aki nem hagyja büntetlenül a Nábótot ért igazságtalanságot. Trianon gyalázata még nem gyógyult meg teljesen, de Istennek gondja lesz arra, hogy igazságot tegyen. Benne kell bízni mindenkor, és hűségesnek lenni, ha nagyon nehéz is ahhoz az örökséghez, amelyet hisszük, Isten akaratából kaptunk:magyarságunkhoz, hitünkhöz, földünkhöz.
Az igehirdetés után a gyülekezet énekkara szolgált, majd Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a gyülekezetet és az állampolgárságot nyert magyar testvéreinket. Szavaiban utalt az igazságtalan trianoni diktátumra, amelyet magyar ember igazán nem tarthat megmagyarázhatónak, de arra a fájdalmas népszavazásra is, amikor politikai számító akaratból a nemzetet fordították határon túl élő testvérei ellen, hiszen megtagadták akkor sokan a kettős állampolgárság megadását. Akik igazi szeretettel voltak mindig is magyar testvéreik iránt, azoknak ez a döntés ugyanolyan fájó volt itt az anyaországban, mint a határon túl. 2010 májusában az akkor alakuló magyar kormány és parlament első intézkedései között nagy többséggel szavazta meg a kettős állampolgárságot. Felemelő érzés volt ez mindenki számára. Hiába húztak határokat, a folyók folyását, a madarak röptét és a lelkek szárnyalását nem lehetett megakadályozni. Kiemelte, hogy meg kell tanulnunk nem csak az országban gondolkodni, hanem az egész Kárpát-medencei magyarságban is. Minden célunk és tervünk ezért a nagyobb egységért szülessen, mert együvé tartozunk. Örömmel beszélt arról is, hogy már több mint 100 ezer magyar testvérünk kérte a magyar állampolgárságot. Alelnök úr szavait meghatottsággal mondta el, jegyzetek nélkül, ahogyan a pillanat nagysága azt adta számára.
Ezt követően Tilki Attila polgármester és országgyűlési képviselő köszöntötte az esküre készülőket. Élete meghatározó és képviselői munkássága legnagyobb és legszebb pillanatának nevezte azt az eseményt, amikor ő is megnyomhatta az igen gombot a kormány által beterjesztett törvényjavaslatra a kettős állampolgárságot illetően. Ezután a város vezetőjeként kivette az esküt az honosított határon túli testvéreinktől. Az eskü alatt az orgonán a Himnusz dallamai csendültek fel, és az eskütételnek állva volt tanúja az ünneplő gyülekezet. Többen könnyes szemmel tették le az állampolgársági esküt, és a gyülekezet tagjai közül is sokan sírtak e megható pillanatokban. Istennek végtelenül hálásak lehetünk ezekért a percekért! Az eskütétel után nevüket hallva egyenként vehették át a honosításról szóló dokumentumot a határon túliak Tilki Attila polgármestertől, Jakab István alelnöktől és Szalai László lelkipásztortól.
Az eskütételt követően a gyülekezet elénekelte a Himnuszt, majd áldást nyerve a záróének után mindenki felemelkedett lélekkel és örömmel térhetett haza. Sokan kifejezték hálájukat, hogy ilyen alkalomnak lehettek részesei. Mindezért istené legyen az áldás! Hozza el a mi magyar népünk számára az igazi örömet, ahogyan ezen az istentiszteleten megajándékozott minket.
                            Némedi Gusztáv beosztott lelkész
8. SZATMÁRI RÉZFÚVÓS ZENEI FESZTIVÁL
2011. JÚLIUS 29. – AUGUSZTUS 1.
JÚLIUS 30. (szombat)  19:30 óra
III. ÉVEZRED TEMPLOM – FEHÉRGYARMAT
SZÓLISTÁK HANGVERSENYE
AZ ORSZÁGOS RÉZFÚVÓS VERSENY
DÍJAZOTTJAINAK KONCERTJE
A KONCERTEKRE A BELÉPÉS INGYENES
SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT

Híreink:
2011. júliusi híreink
2011. júniusi híreink
2011. májusi híreink
2011. áprililsi híreink
2011.márciusi híreink
2011.februári híreink
2011.januári híreink
2010.decemberi híreink
2010. novemberi híreink
2010. októberi híreink
2010. szeptemberi híreink
2010. augusztus
2010. júliusi események
Összedőlt a Fehérgyarmati víztorony
2010. júniusi eseményeink
2010. májusi eseményeinkVI. GYARMATI VIGASSÁGOK
HASZNOS HÍREK

Magyarország időjárása:

Hőtérkép
12 órás Animált Felhőkép Magyarországról

Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters