NAVIGÁCIÓ:

ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmati  Polgármesteri Hivatal
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Tilki Attila
 E-mail: attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu

Városunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei


2.oldal

Fehérgyarmati webkamera
Fehérgyarmati webkamera

K É P G A L É R I Á K:
NAGYCSOPORTOS ÓVODÁSOK A JÓZSEF ATTILA UTCAI OVIBAN Föld napja az Óvodában
Séta Fehérgyarmaton 2011. március 15.
Belvíz elleni védekezés 2010. december
Víztorony további bontási munkálatok
2010. november 22-30.
Füstmentes nap
még több galéria
2011. júliusi hírek
8. SZATMÁRI RÉZFÚVÓS ZENEI FESZTIVÁL
2011. JÚLIUS 29. – AUGUSZTUS 1.
JÚLIUS 30. (szombat)  19:30 óra
III. ÉVEZRED TEMPLOM – FEHÉRGYARMAT
SZÓLISTÁK HANGVERSENYE
AZ ORSZÁGOS RÉZFÚVÓS VERSENY
DÍJAZOTTJAINAK KONCERTJE
A KONCERTEKRE A BELÉPÉS INGYENES
SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT

PARLAGFŰ ELLENI VÉDELEM A FEHÉRGYARMATI KISTÉRSÉGBEN
A Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás a parlagfű elleni védekezés jegyében akciónapot szervezett , melynek helyszíne a Kistérségi iroda volt.
Az akciónapot Dr. Tilki Attila, a kistérségi társulás elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta a parlagfű irtásának fontosságát – kitérve a miértekre és a mikéntekre, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy pénzbüntetést kaphat az a földhasználó, aki nem tesz eleget kötelezettségének.
Az akciónapon előadást tartott Bajnay Benő kistérségi tiszti főorvos a parlagfű, mint növény allergén és egyéb hatásairól, illetve felhívta a figyelmet a lakosság parlagfű irtással kapcsolatos felelősségére.
Nagy Gáspár munkavédelmi technikus elmondta, hogyan ismerhetjük fel a parlagfüvet, illetve mit kell tennünk a megelőzés érdekében. A hasznos előadás után a megjelentek gyakorlatban is megnézhették a parlagfű irtásának technikáját.
A nap végén a megjelentek elméleti és gyakorlati tudásukkal felvértezve térhettek haza, hogy információjukat szélesebb körben terjesztve vegyék fel a harcot napjaink egyik kellemetlen, de nem elkerülhetetlen velejárójával, a parlagfűvel szemben.
Hídvégi-Üstös Pál Fehérgyarmaton  2011. július 22.

Az emlékmenet  Fehérgyarmati állomásaként Kossuth tér-Damjanich-Kisgyarmat utcák kereszteződésében emlékfát ültettek a Rákóczi emlékmenet résztvevői  fehérgyarmat város vezetőivel.
.
Emlékmenet a méltóságos fejedelem tiszteletére
„Valamennyi korban szükség van olyan emberekre, akik képesek felismerni a problémákat, és egyben részt tudnak venni azok felszámolásában” – jelentette ki dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a II. Rákóczi Ferenc tiszteletére rendezett kerékpáros emlékmenet budapesti állomásán július 13-án, szerda délután.

Elkötelezett sportemberek Rodostóból indult 25 napos kerékpáros emlékmenettel ünneplik a Rákóczi-szabadságharc lezárásának 300. évfordulóját, így kapcsolva össze a II. Rákóczi Ferenc személyéhez és szabadságharcához kötődő helyszíneket, illetve a lokális megemlékezéseket.

Az emlékmenet több mint 3100 kilométeres távját a főszervező, Hídvégi-Üstös Pál hosszútávsportoló teljesíti tandemben a világtalan Szabó Sándorral, Takár Károly kerékpárossal és Balázs Sándor nyugállományú ezredessel.

A speciális emlékmenet célja elsősorban az emlékhelyek felkeresése és megkoszorúzása, illetve a csatlakozás a helyi megemlékezésekhez, bár a hatalmas táv megtétele sportteljesítményként is kiemelkedő.

Az emlékmenethez kapcsolódó július 13-i, budapesti megemlékezést fővédnökként dr. Simicskó István nyitotta meg a Kossuth téren, II. Rákóczi Ferenc szobra előtt. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyozta: a zarándoklatként is felfogható emlékmenet a magyar történelem egyik legfontosabb eseményére, a fejedelem által vezetett dicsőséges és igazságos szabadságharcra hivatott felhívni a figyelmet.

„Már e hatalmas fizikai teljesítmény puszta léte is azt igazolja, hogy egy ilyen vállaláshoz olyan többletre van szükség, amivel csak kevesen rendelkeznek: lelki indíttatásra, lelki meggyőződésre” – fogalmazott Simicskó István.

Az államtitkár felidézte a fejedelem életútját, hangsúlyozva, hogy Rákóczi már csak családi háttere és jezsuita neveltetése következtében is hatalmas tudással, kitartással, bátorsággal rendelkezett, és egész életét az igazság keresésére tette fel. „Valamennyi korban szükség van olyan emberekre, akik képesek felismerni a problémákat, és egyben részt tudnak venni azok felszámolásában” – mondta Simicskó István, kiemelve, hogy a fejedelem biztos anyagi háttere ellenére is bátran kiállt azért, amiben hitt, és vállalta a nehéz küzdelmeket. „Ahogy a facsemeték gyökere, törzse, lombozata erősödik, úgy hassa át II. Rákóczi Ferenc szabadságharca a magyar nemzedékek tudatát, lelkét az idők végezetéig” – zárta beszédét az emlékmenet szervezői által hozott, és a különböző állomásokon elültetett facsemetékre utalva az államtitkár.

Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke beszédében röviden felidézte a fejedelem tevékenységét és örökségét, kiemelve, hogy a szabadságharcnak volt olyan szakasza, amelyben a törté
nelmi Magyarország mintegy kétharmadát a kurucok ellenőrizték. Megemlékezett Rákóczi íródeákjáról és kamarásáról, Mikes Kelemenről, aki éppen 250 évvel ezelőtt hunyt el Rodostóban, ahová önkéntesen követte urát a száműzetésbe.

Ezután Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere, illetve dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere is megemlékezett II. Rákóczi Ferencről, és a nevével fémjelzett szabadságharcról.

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el a fejedelem szobránál. Az emlékmenet a következő napokban útba ejti Tiszaújlakot (július 17.), Borsit (július 20.) és Sárospatakot (július 20.), a végállomás pedig Esze Tamás szülőhelyén, Tarpán lesz július 23-án.

A rendezvénysorozat fehérgyarmati állomása 2011. július 22 péntek. A Kossuth tér-Damjanics-Kisgyarmat utcák kereszteződésében emlékfát ültetnek az emlékmenet résztvevői  fehérgyarmati város vezetőivel.

Fotó: Tóth László   cikk: Draveczki-Ury Ádám
Híreink:
2011. júliusi hírek
2011. júniusi híreink
2011. májusi híreink
2011. áprililsi híreink
2011.márciusi híreink
2011.februári híreink
2011.januári híreink
2010.decemberi híreink
2010. novemberi híreink
2010. októberi híreink
2010. szeptemberi híreink
2010. augusztus
2010. júliusi események
Összedőlt a Fehérgyarmati víztorony
2010. júniusi eseményeink
2010. májusi eseményeinkVI. GYARMATI VIGASSÁGOK


HASZNOS HÍREK

Magyarország időjárása:

Hőtérkép
12 órás Animált Felhőkép Magyarországról