X. GYARMATI VIGASSÁGOK


 
  NAVIGÁCIÓ:

  ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmati  Polgármesteri Hivatal
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Tilki Attila
 E-mail: attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu

  K É P G A L É R I Á K:
   
még több galéria


Városunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei

   2012 február
  Hívogat az iskolánk                                             2012. február 28.
Kedves Szülők!
Szeretettel köszöntjük Önöket abból az alkalomból, hogy iskolás lesz a gyermekük.
Hagyomány már, hogy a nagycsoportos óvodások részére minden év márciusában énekes, játékos előkészítő foglalkozásokat szervezünk.


Az előkészítők időpontjai:

2012. március 5. (hétfő) 17.00
         március 12. (hétfő) 17.00
         március 19. (hétfő) 17.00
         március 23. (péntek) 14.00 - 17.00-ig záró foglalkozás
Helye: Bárdos Lajos Általános Művelődési Központ, Óv

oda,
Könyvtár és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Fehérgyarmat, Bajcsy-Zsilinszky u. 15.
A foglalkozások ideje alatt a szülőket beszélgetésre, előadásra hívjuk.
Mindenkit szeretettel várunk!
A Bárdos iskola nevében: Kalydi Tamásné
                                           igazgató
  Cinkefőző fesztivál Szatmárcsekén              2012. február 25.
A 21 induló csapat közül városunk főzőcsapata káposztás paszuly, a töltött káposzta és a csülökpörkölt mellett számtalan süteménnyel próbált minél jobb eredményt elérni a főzőversenyen. A sütemények közül ismét különleges érdeklődés fogadta a puliszkatortát, mely az alapvető hozzávalók mellett most is szilvalekvárral lett ízesítve. Fehérgyarmat Város Önkormányzat Közétkeztetési Intézménye és a Fehérgyarmati Polgármesteri Hivatal dolgozói alkották a főzőcsapatot.
A köszöntőt Sarkady Pál a település polgármestere és Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője mondta. A rendezvény fővé

dnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a védnöke pedig Seszták Oszkár  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke és Vinna Győző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormáynmegbízott  voltak.
 
    Megérkeztek a Start Közmunka Program eszközei                                                                                                              2012. február 23.
Fehérgyarmat Város Önkormányzata átvette a Start Közmunka Program keretében beszerzett eszközöket, amelyekkel kátyúzási munkálatokat, padkarendezést és árokkarbantartást tud majd végeztetni a közmunkásokkal. A Program az értékes gépek, berendezések beszerzésén kívül, 40 munkanélküli férfi alkalmazását teszi lehetővé 10 hónapon keresztül, napi nyolc órában.  Jelenleg a város területén négy csoportban végeznek hó és síkosság mentesítési feladatokat.  Igény esetén idős, egyedülálló embereknek segítenek a magán udvarok hó és jégmentesítésében is.
  Kiállítás megnyitó                                               2012. február 20.
2012. február 20-án a Fehérgyarmati Városi Galériában DOROGI BÉLA festőművész
„MODERN HAGYOMÁNY” című kiállításának megnyitójára került sor.

A kiállítást megnyitotta: DR. CSERVENYÁK LÁSZLÓ etnográfus, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója.
Közreműködtek:  a Bárdos Lajos ÁMK, Könyvtár és AMI tanárai.
A kiállítás  2012. március 2-ig lesz látogatható.
  Biblia Vándorkiállítás                                         2012. február 12.
Kiállítás a Szentírásról a fehérgyarmatii galériában. Február 12-én vasárnap délután ünnepélyes megnyitóra került sor.

A kiállítást Szalai László alpolgármester, református lelkész nyitotta meg.
Előadásának címe: Hogyan jött létre a Biblia?
  Start Közmunkaprogram városunkban         2012. február 8.
Dr. Tilki Attila polgármester a mai napon köszöntötte a közmunka programban résztvevőket. Az Önkormányzat 2012. februártól 40 munkanélküli városlakó közfoglalkoztatását kezdi meg Start Közmunkaprogramban. A foglalkoztatás keretében 40 fő a beton lapburkolóval borított árokmedrek felújítását, földmedrű árkok karbantartását, átereszek tisztítását és belterületi utak kátyúzását, karbantartását fogják végezni.  A közfoglalkoztatás keretében 14,5 MFt felhasználására van lehetőség saját erő igénybevétele nélkül, mely a szükséges védő ruházattól, a nagyobb értékű (aszfalthenger, aszfaltvágó, bontókalapács) kátyúzáshoz szükséges gépek beszerzéséig lehetőséget teremt, és tartalmazza az előre kevert betont és aszfaltot is. 
A közmunka pályázat két fő megvalósítandó tevékenysége:

Fehérgyarmat Város közúthálózata belterületi gyűjtő utakból és lakó utakból áll. A jelenlegi pénzügyi helyzet miatt a burkolatok állapota jelentősen leromlott, önkormányzatunk nem tudja a napi fenntartáshoz szükséges eszközöket biztosítani. A pályázat során a Veres Péter, Balassi, Bem, Eötvös és Váczi M. utcák leromlott burkolatát kívánjuk kijavítani kátyúzással. Nevezett utcákban a kátyúzást követően padkarendezést kell végezni a további károsodások megelőzése érdekében, melyhez kiegészítő kézi földmunkát kell végezni a közmunka program keretében.
Fehérgyarmat Város belvízelvezető hálózata zárt csapadékvíz elvezető rendszerből, nyílt burkolt árok rendszerből és nyílt földmedrű rendszerből áll. A nyílt burkolt árok rendszer jórészt lapburkolatos elemekből tevődnek össze, melyek az idők során összecsúsztak és ez által karbantartása nehézkessé, több helyen lehetetlenné vált. A pályázat során helyre
kívá
njuk állítani az 1534 hrsz-ú Hadház utca Északi és Déli oldalában levő nyílt, burkolt árok szakaszát. A nyílt földmedrű csatornák több helyen a városban feliszapolódtak, ezért azok fenékszintjét és rézsűjét helyre kell állítani a csapadékvíz elvezetés biztosítása érdekében. A földmedrű árkok helyreállítását az 1616/1 hrsz-ú Dózsa György, 1867/2 hrsz-ú Tolnai és 2095 hrsz-ú Arany János utcákban tervezzük elvégezni. A tervezett felújítás műszaki adatai: Hadház utca Északi oldal 368 m burkolt árok felújítás 22 db áteresztisztítás, Hadház utca Déli oldal 446 m burkolt árok felújítás 18 db áteresztisztítás. Arany János utca Északi oldal 397 m földmedrű árok felújítás 21 db áteresztisztítás, Arany János
utc
a Déli oldal 420 m földmedrű árok felújítás 30 db áteresztisztítás. Tolnai utca 377 m földmedrű árok felújítás 21 db áteresztisztítás, Tolnai utca Déli oldal 401 m földmedrű csatorna felújítás 13 db áteresztisztítás. Dózsa György utca Nyugati oldal vége 130 m földmedrű csatorna felújítás 6 db áteresztisztítás.
  Állampolgársági eskütétel                                      2012. február 7.
A Fehérgyarmati Polgármesteri Hivatal előadói termében idén már második alkalommal, 55-en tettek állampolgársági esküt Kárpátaljai és Erdélyi magyarok városunk polgármestere előtt.

Ez évben 87-en, 2011. január 1-óta Fehérgyarmaton több mint 630-an éltek eskütételi lehetőségükkel.
  Széchenyi Programiroda fóruma városunkban
2011. február 6-án a Széchenyi Programiroda a Szatmár LEADER Egyesülettel közösen pályázat információs nap címen tartott fórumot. Vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára.
  Rendkívüli téli időjárás, erős havazás - Hasznos információk
Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni.

Várható következmények:
- Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.
- A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
- A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.
- Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
- A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
- Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
- A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.

A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör fölső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj-közeli levegő hőmérséklete még fagypont alatt marad. Ez a helyzet ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza. Elég egy kevés eső és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél vonja be a felszínt.

Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt.

Ajánlott magatartási szabályok:
- Ha van ideje felkészülni a hóviharra, a következő lépéseket tegye meg:
- Folyamatosan figyelje a híradásokat.
- Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.
- A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.
- Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.
- Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.
- Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.
- Készítsen elő meleg ruhákat.
- Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt:
- Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.
- Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.
- Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.
- Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.
- Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.
- Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).
- Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

Otthonunkban:

Átmeneti áram- ill. energia kimaradás esetére:
- Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
- Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
- A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
- Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).
- Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.
- Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.
- Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
- Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

Utazáshoz:
- Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!
- Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
- Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.
- Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
- Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.
- Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
- Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.
- Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.
Forrás : www.katasztrofavedelem.hu
Lakossági magatartási szabályok
    Városunkban is felkészültek a rendkívüli időjárásra  
                                                                                             2012. február 3.
 Az előrejelzések alapján rendkívüli időjárás várható a következő napokban.
Fehérgyarmat Város Önkormányzata és a Helyi Védelmi Bizottság a katasztrófavédelemmel, a rendvédelmi szervekkel, az egészségügyi-és oktatási intézményekkel együttműködve felkészült a legszélsőségesebb időjárási körülményekre.
2012. február 1-én délután összeült a Helyi Védelmi Bizottság, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket a hétvégére jósolt rendkívüli hideg időjárás okozta nehézségekre.
Ezekben a napokban Fehérgyarmat és a hozzá tartozó 48 település polgármesterei pontosították a polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek elérhetőségét, valamint azon személyeket és technikai eszközöket, amelyeket hóhelyzet esetén alkalmazni tudnak.

- A Kistérségi Szociális Szolgálattal közösen felmérik az egyes településeken a magatehetetlenek, idősek, gondozottak helyzetét, ellenőrzik és megszervezik  hóhelyzetben az ellátásukat.
- Az ÁNTSZ helyi szervezete felméri a rendszeres egészségügyi ellátásban részesülőket (díalizis kezeltek), hóhelyzet esetén kezdeményezik a kórházban történő elhelyezésüket. Felmérik továbbá a röviddel a szülés előtt álló kismamákat,
  hóhelyzet esetén kezdeményezik egészségügyi intézménybe történő elhelyezésüket. Kapcsolatot vesznek fel a helyi gyógyszertárakkal, hogy biztosítva van-e a megfelelő gyógyszer-ellátás.
- A települések polgármesterei folyamatosan tájékozódnak településeiken az alapvető élelmiszerek mennyiségéről, azok pótlásának lehetőségeiről és szállítási útvonalairól.
- Minden településen felkészültek melegedő helyek kialakítására, védőital (meleg tea) biztosítására.
- A bentlakásos oktatási intézmények vezetői felkészültek azon személyek ellátására, akik a hóhelyzet miatt nem tudnak hazautazni.
- A települések polgármesterei közvetlen kapcsolatot tartanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékes helyi szervének munkatársaival, a Polgári Védelmi Kirendeltséggel, a Mentőkkel és a Rendőrséggel.
- A települések vezetői és a helyi Védelmi Bizottság tagjai folyamatosan figyelik az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjait és a várható helyzetről tájékoztatják a lakosságot.
- További információk állnak rendelkezésre a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (www.okf.hu) honlapján.
  Híreink:
2012. januári híreink
2011. decemberi híreink
2011. novemberi híreink
2011. októberi híreink
2011. szeptemberi híreink
2011. augusztusi híreink
2011. júliusi híreink
2011. júniusi híreink
2011. májusi híreink
2011. áprililsi híreink
2011.márciusi híreink
2011.februári híreink
2011.januári híreink
2010.decemberi híreink
2010. novemberi híreink
2010. októberi híreink
2010. szeptemberi híreink
2010. augusztus
2010. júliusi események
Összedőlt a Fehérgyarmati víztorony
2010. júniusi eseményeink
2010. májusi eseményeink


HASZNOS HÍREK

Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters