X. GYARMATI VIGASSÁGOK

 
  NAVIGÁCIÓ:

  ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmat Város Önkormányzat  Polgármesteri Hivatala
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510236, 44/510240 Fax: 44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu
Polgármester: Dr. Tilki Attila
 E-mail: attilatilki@fehergyarmat.hu
Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.huMagyar ÁllamkincstárVárosunk népszavazási eredményei
Városunk népszavazási eredményei

 
 AKTUÁLIS
Agrárkamarai választások                                                  2013. január 31.
A 2013-as év fordulópontot hoz a magyar vidék életében: minden eddiginél szélesebb bázison megalakul a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, a hazai agrárium korszerű, új köztestülete. Az új szervezet kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője. 
Országosan közel 200 ezer, a megyében több mint 30 ezer leendő tag jelentkezett be érvényesen a törvény által előírt határidőig az új kamarába, és szerzett ezáltal jogot a részvételre a 2013. február 1-15. közötti kamarai választásokon, ahol az "egy tag-egy szavazat" elve alapján voksolhatnak a kamarai küldöttekre.
Közös ügyünk, hogy a magyar vidék éljen a megkapott lehetőséggel, és az új Nemzeti Agrárkamara az ágazat erős érdekvédője, valódi támogatója legyen. Az új köztestület munkája akkor lesz eredményes, ha azt szakmailag rátermett, elkötelezett és felelősen gondolkodó szakemberek vezetik.
Ezért kérjük, hogy ön is aktívan vegyen részt az új kamara jövőjének alakításában, és éljen szavazati jogával!
Fehérgyarmaton a választásra 2013. február 05-én    8-17 óráig    a   Művelődési Házban kerül sor.
A megyei küldöttek megválasztását követően az egyes megyékben az országos küldöttválasztó közgyűlésekre 2013. március 9-én, az új nemzeti agrárkamara alakuló országos közgyűlésére pedig 2013. március 28-án kerül majd sor.
Zsebkendő kiállítás                                                             2013. január 29.
A Városi  Galériában 2013. január 22-én a Fehérgyarmati Általános Művelődési Központ és Könyvtár megbízott vezetője Széles Zoltánné nyitotta meg Csáthyné Juhász Etelka zsebkendőgyűjteményéből  rendezett kiállítást. A megnyitón a Szent István téri óvoda nagycsoportosai adtak vidám és kedves műsort, melyben vers, népi gyermekjáték és tánc szerepelt.A gyűjteményben – az egész életünket végigkísérő – különböző családi és társadalmi eseményhez kapcsolódva (esküvő, keresztelő, gyász és színház), a korok és divatváltozásokat végig kísérve láthatunk ritkaságokat egészen a papírzsebkendőig.
A kiállítás február 4-éig tekinthető meg.
Területfejlesztés jövője 2014-2020 kerekasztal beszélgetés                                                                                                                       2013. január 24.
Városunk polgármestere valamint a polgármesteri hivatal pályázati referense is részt vett azon a kerekasztal beszélgetésen, amit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és  Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft keretein belül működő Europe Direct Európai Információs Központ szervezett "Területfejlesztés jövője 2014-2020" címmel. Fő téma volt az Európa 2020 stratégia, az Európai Unió és Magyarország területfejlesztési polItikájávai kapcsolatos célkitűzések, továbbá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő legfontosabb fejlesztéspolItikai kihívások. 
A kerekasztal beszélgetés célja volt, hogy átfogó képet adjon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdasági, államigazgatási szervezetek és szakemberek, illetve a téma iránt érdeklődők számára az Európai Unió következő ciklusában tervezett Európa 2020 stratégiáról, várható eredményekről, várható változásokról. A konferencia általános megközelítés keretében dolgozta fel a témát, bizonyos tematikus irányvonalak mentén, amelyet a kerekasztal beszélgetés szakértői képviselnek.
Témavezető szakértők voltak Prof. Dr. Horváth Gyula MTA Regionális Tudományi Bizottságának elnöke, Dr. Mező Ferenc az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, valamint Kovács Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke.
Széchenyi Programiroda fog nyílni Fehérgyarmaton - a fő cél a kis - és középvállalkozások támogatása                                        2013. január 22.
A Kormány szándéka, hogy az ország területén bővíti a Széchenyi irodáinak a számát. 19 új Széchenyi Programirodát nyitnak 2013. március végéig. Fehérgyarmat és térsége szerencsés helyzetbe került, mert azon városok között tudhatja magát, amelyek programirodával rendelkeznek.
A Széchenyi Programirodák fő feladatai: tájékoztatás és tanácsadás az Új Széchenyi Terv megvalósításának elősegítése érdekében.  Tájékoztató tevékenységük során ingyenes tájékoztató és információs napokat tartanak az elérhető vagy rövidesen megjelenő pályázatokról, a pályázatok technikai megvalósítása során felmerülő kérdésekről, a gyakran felmerülő problémák megoldási lehetőségeiről.
Dr. Tilki Attila polgármester a Széchenyi Programiroda üzemeltetési munkatársaival 2013. január 22-én a Városi Galériában helyszínbejárást és egyeztetést tartott a programirodával kapcsolatban, mely helye a galéria információs irodájából lesz kialakítva.
Az iroda munkatársaival megtekintették Csáthyné Juhász Etelka zsebkendőgyűjteményéből rendezett kiállításának összeállítását, melynek a megnyitója 2013. január 22-én 16 órától lesz megtartva. A kiállítást Széles Zoltánné intézményvezető nyitja meg, közreműködnek a Szent István téri óvodások. 
Térségi polgármesterek találkozója                                  2013. január 18.
Dr. Tilki Attila polgármester tájékoztatást tartott a térségi polgármestereknek 2013. január 18-án a Fehérgyarmati Polgármesteri Hivatalban. Találkozó fő témája a THETRIS pályázat volt.
A program, a THETRIS „Tematikus transznacionális templom-utak fejlesztése a helyi közösségek bevonásával” címet kapta, melynek során egy olyan komplex fejlesztés fog megvalósulni transznacionális szinten, amely a partnerrégiókban fellelhető templomokra építve stratégiákat dolgoz ki, és különféle eszközöket tesztel annak érdekében, hogy a helyi közösség egy fenntartható turisztikai és gazdasági koncepciót valósíthasson meg. Központi szerep jut a templomokhoz kapcsolódó kulturális örökség megőrzésének. Az első lépés megalapozó tanulmány elkészítése, amely jelenlegi állapotát mutatta be Dr. Tilki Attila polgármester.
A jelenlévők beszéltek a Járási Hivatalok felállásáról, valamint kormányablakról, annak előnyeiről. A Kormány célja az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára. Ez azt jelenti, hogy az állampolgárok lehetőleg egyetlen helyen, a - 2013 végéig kialakítandó - Kormányablakoknál tudják majd hatósági ügyeiket intézni. Ehhez vezető fontos lépés, hogy 2013. január 1-jével felálltak a járási hivatalok, a jelenleg működő okmányirodák Kormányablakokká alakulnak át. A jövő év végére a jelenlegi 29 Kormányablak helyett már kb. 300 Kormányablak működik majd az országban, ahol hétfőtől-péntekig reggel 8-tól este 8-ig várják az ügyfeleket. A képzés költségeit európai uniós forrás biztosítja.
Lakossági fórum                                                                 2013. január 17.
Lakossági fórumnak adott helyet a polgármesteri hivatal épülete. Fehérgyarmat város önkormányzata az ÉAOP-5.1.1/A-12 projekt keretében, pályázat beadásával első ütemben a Május 14 tér minden lakótömbjének, és a Szent István tér 2 sz. alatt található lépcsőházak központi bejárati ajtóinak cseréjét tervezi megvalósítani. A beadáshoz konzorciumi szerződés aláírása szükséges a lakóközösségek képviselőjével. Fehérgyarmat város vezetése a fejlesztési elképzelés célcsoportjának meghatározásakor a társadalmi-fizikai- gazdasági szempontból is leszakadó, vagy leszakadással fenyegetett, munkanélküliséggel is sújtott településrészeket vette figyelembe. Nyertes pályázat esetén a fejlesztés 2014. II.-III. negyedévben valósulhat meg.
Már Őrig tart az autópálya                                                 2013. január 16.
Ma délben 33,8 kilométer autópályaszakaszt adtak át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, elkészült ugyanis a Nyíregyháza-Őr közötti szakasz. A hivatalos átadás után már használatba is vehettek az autósok a sztrádát.
Völner Pál infrastruktúrért felelős államtitkár szerint ami a XIX. században a vasút volt, az ma az autópálya. Szerinte az uniós támogatásból és az adófizetők pénzéből megépült aszfaltcsíknak köszönhetően legalább tizenöt perccel hamarabb el tudják érni a megyebeliek a fővárost és az ország nyugati tájait. Czomba Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár nem titkoltan arra számít, hogy több olyan befektető is érkezik Szabolcsba, akik eddig a pálya hiánya miatt nem jöttek ide.
- Ezúton üzenem ezeknek a befektetőknek, hogy most már elhárult ez az akadály.
A 33 milliárd forintból megépült sztrádaszakasz minden egyes hatósági engedélye elkészült, ezt már dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott közölte a sajtó képviselőivel. Mint mondta, 13 hatósági engedélyt állított ki a megyei közlekedési felügyelet ahhoz, hogy az utat használatba vehessék az autósok.
                                                      forrás: szon

Tervek szerint jövőre az autópálya eléri Vásárosnaményt, így a Fehérgyarmati térségben élőket 25 kilométer választja csak el az M3-as autópályától. Országgyűlési képviselőnk Dr. Tilki Attila reméli, hogy ez befektetésekre és a jelenlegi vállalkozások eredményességére ösztönzően fog hatni. 2014-ben Szatmár és Bereg visszavonhatatlanul az ország gyorsforgalmi vérkeringéséhez csatlakozik.
A FETIVIZIG a rádiókommunikációs rendszert fejleszti és oktatja munkatársainak városunkban                                              2013. január 16.
Fehérgyarmati Polgármesteri Hivatalban 2013. január 16-án a FETIVIZIG a Fehérgyarmat körzeti munkatársainak oktatást szervezett az EDR (Egységes Digitális Rádiórendszer) használatáról. A rendszer lényege, hogy Vis Maior helyzetben, ha a mobiltelefon szolgáltatók rendszereiket nem tudják működtetni, ezt a technikát a vízügyes munkatársak saját területükön folyamatosan tudják használni. Az árvízvédelmi információs rendszer fejlesztése érdekében a FETIVIZIG a rádiókommunikációs rendszert fejleszti, 30 db EDR készülék telepítésével.
Dr. Tilki Attila polgármester nyitotta meg az oktatási napot. Tájékoztatta a jelenlévőket a 2013. évben szervezett Start Közmunka Programról, amelybe a fehérgyarmati igazgatóság is várhatóan márciusban bekapcsolódik, felajánlotta, hogy ebben az évben is szívesen segíti munkájukat. Felhívta a vízügyes munkatársak figyelmét az elmúlt évben felmerült gyakorlati problémákra és annak más módon történő kezelésére.
Megkezdődött Fehérgyarmaton a téli közfoglalkoztatás  2013. január.10.
Fehérgyarmat Város Önkormányzata bekapcsolódott a 2013. évben megkezdett téli közfoglalkoztatási programba, melynek keretében 33 fő közfoglalkoztatását kezdte meg. A program lehetőséget ad 16 férfi és 17 nő, két hónapon át, napi 6 órában történő foglalkoztatására. 9 férfi 1 fő brigádvezető felügyelete mellett a város közterületeinek hó és síkosság mentesítésében, valamint tisztántartásában segédkezik. A fennmaradó 23 fő a város intézményeiben kisegítő feladatokat lát el. Január 10-én a Polgármesteri Hivatal nagytermében Dr. Tilki Attila polgármester tartott eligazítást a munkavállalóknak. Tájékoztatása szerint márciusban indul a hosszú időtartamú 6 - 8 órás közfoglalkoztatás, amely várhatóan legalább 100 fő foglalkoztatását fogja erre az évre megoldani.
Állampolgársági eskütétel                                                  2013. január 10.
Katasztrófavédelmi Őrs avatása                                        2013. január 7.
2013. január 7-én két új katasztrófavédelmi őrs kezdte meg működését, ezúttal az ország keleti részében, Baktalórántháza és Fehérgyarmat eddig köztestületi formában működő tűzoltósága alakult át őrssé. Mindkét új egységet az országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át január hetedikén.
A fehérgyarmati ünnepséget Dr. Bakondi György tű. altábornagy nyitotta meg. Beszédében a főigazgató emlékeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fokozott veszélyeztetettségére,
különösen a Tisza és mellékfolyói mentén rendszeresen kialakuló veszélyhelyzetekre, köztük a 2001-es árvízre, amikor a 41-es főút átvágásával mentették a lakosság életét és anyagi javait. A tábornok elmondta, 2012-ben jelentős változásokon ment keresztül a katasztrófavédelem, egy egységes és hatékony szervezet jött létre, ennek szellemében indult az őrsprogram is. A tábornok hozzátette, az újonnan létrehozott katasztrófavédelmi őrsök fontosak, mert segítségükkel a megyében minden településen perceken belül megkezdik a tűzoltó egységek a beavatkozást.
Az ünnepségen felszólalt Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott is, aki az új őrsök fontossága mellett a január másodikán kinevezett katasztrófavédelmi megbízottak szerepét is hangsúlyozta.

Fehérgyarmat első embere, Dr. Tilki Attila is az elődszervezet történetét tárta az ünnepség résztvevői elé. Beszélt arról, hogy a Fehérgyarmati Önkéntes Tűzoltó Egylet működését 1882. szeptember 28-án hagytak jóvá, ebből később egyesület alakult, 2005 decemberében pedig köztestületi formában létrejött a Fehérgyarmati Önkéntes Tűzoltóság. A fehérgyarmati őrs, közölte a polgármester, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz tartozik, naponta négy ember teljesít ott szolgálatot. A kollégák hatvanhét település közel negyvenkilencezer lakosának mentő tűzvédelmét biztosítják.
A beszédek után Csepely Zsigmond tű. ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgató emléklap átadásával mondott köszönetet a városok vezetésének és lakosságának az őrsök létrehozásában nyújtott segítségért. Fehérgy
armaton az állomány letette a hivatásosok esküjét, az egyházak képviselői pedig megáldották az új Katasztrófavédelmi Őrsöt.
A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátására létrehozott hivatásos tűzoltó egység. Hatáskörük a tűzoltó-parancsnokság működési területének meghatározott részére terjed ki, amelyen belül 24/48 órás készenléti szolgálati rendben dolgoznak. Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő részeként, annak székhelyétől távolabb, tehát a „fehér foltokhoz” közelebb eső helyre települ egy fél vagy egész raj, egy gépjárműfecskendővel. A 2012 áprilisában megindított program révén megnő azoknak a településeknek a száma, ahol beavatkozásra alkalmas erő van jelen, ezeken a településeken és közvetlen környezetükben a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a beavatkozás.
Kéményseprők köszöntötték az új esztendőt                    2013. január 3.
A Carbon-Szaksz Kéményseprői Bt. munkatársai 2013-ban is felkeresték a várost, hogy köszöntsék az új esztendőt.

A látogatást köszönettel fogadta  Dr. Tilki Attila polgármester.
Elmondta, hogy külön öröm számára a vállalat figyelmessége, a jó kívánságokra szükség van a 2013. évben is.
  Híreink:
2012.decemberi híreink
2012. novemberi híreink
2012. októberi híreink
2012. szeptemberi híreink
2012. augusztusi híreink
2012. júliusi híreink
2012. júniusi híreink
2012. májusi híreink
2012. áprilisi híreink
2012. márciusi híreink
2012. februári híreink
2012. januári híreink
2011. decemberi híreink
2011. novemberi híreink
2011. októberi híreink
2011. szeptemberi híreink
2011. augusztusi híreink
2011. júliusi híreink
2011. júniusi híreink
2011. májusi híreink
2011. áprilisi híreink
2011.márciusi híreink
2011.februári híreink
2011.januári híreink
2010.decemberi híreink
2010. novemberi híreink
2010. októberi híreink
2010. szeptemberi híreink
2010. augusztus
2010. júliusi események
Összedőlt a Fehérgyarmati víztorony
2010. júniusi eseményeink
2010. májusi eseményeink


SPORT
Szatmár Unió F.C. NB III-as csapat sorsolása
Fehérgyarmati Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság 2013. eredmények, tabella
A 2013. évi városi kispályás labdarúgó bajnokság versenykiírása és sorsolása.
FEHÉRGYARMATI VSE  2012-2013 TAVASZI SORSOLÁSA
FEHÉRGYARMATI VSE  2012-2013 SORSOLÁSA
megyei női felnőtt bajnokság
Kézilabda tabella
Szalai Márk - Kiss Norbert serdülő emléktorna
Végeredmény:
1.Fehérgyarmati VSE 4 pont
2.Szatmárnémeti VSK 2 pont
3.Mátészalkai MTK     0 pont

Fehérgyarmati VSE   –  Mátészalkai MTK       33-26
Szatmárnémeti   VSK –  Mátészalkai MTK      35-30
Fehérgyarmati VSE    _ Szatmárnémeti VSK   30-19

Gólkirály:                                         Karikás Krisztián /25 gól/Fehérgyarmati VSE
Legjobb játékos:                                  Szíjártó Alex                   Mátészalkai MTK
Szalai László különdíj legjobb kapus: Kiss Márk                      Fehérgyarmati VSE

Török Zsigmond – Kullár Ferenc felnőtt emléktorna
Végeredmény:
1.Fehérgyarmati VSE 4 pont
2 Mátészalkai MTK    1. pont
3.Szatmárnémeti VSK 1  pont
 A 2.-3. helyezésért a gólkülönbség döntött

Fehérgyarmati VSE   –    Mátészalkai MTK       34-33
Szatmárnémeti VSK    –  Mátészalkai MTK       26-26
Fehérgyarmati VSE    _ Szatmárnémeti VSK     38-29

Gólkirály:                                            Szabó Péter /25 gól/Fehérgyarmati VSE
Legjobb játékos:                                  Lazareanu Mihai    Szatmárnémeti VSK
Szalai László különdíj legjobb kapus: Nagy Tamás             Fehérgyarmati VSE


Véget ért egy fejezet..... ,énekelte anno a Juventus együttes.Az Fehérgyarmati VSE férfi felnőtt csapata is lezárta az Őszt egy 3.hellyel ,december elején egy közös disznóöléssel.Január elején megkezdődött a felkészülés változatlan kerettel.Közben kiemelkedő sportteljesítményért Csapos János és Szabó Péter megyei elismerést kapott.Sajnos munkahelyi és tanulmányi okok miatt a felkészülés intenzitása nem érte el az optimális mértéket,de amatőr csapat lévén ezeket tudomásul kell,hogy vegyük.Öt edzőmérkőzést játszottunk,melyeken vegyes teljesítményt nyújtottak a fiuk.Az akarat,eltökéltség megvan,de a játék egyelőre 6o % körüli."Új" játékos Bodnár Krisztián kapus,Simon János balszélső,akik ismét játékra jelentkeztek,de idő kell a beépitéshez. Szabó József Csengeri játékos kérte,hogy levezethessen 1-2 évet csapatunkban.Mivel középen kevesen vagyunk és amúgy is minimális költséget igényel,edzőnk megpróbálkozik a szerepeltetésével.Szombaton Kisvárdát fogadjuk.Ők nagyon erősek,tapasztaltak és erősítettek is.Ennek ellenére hazai pályán senkitől nem félünk és közönségünk segítségével sportszerű keretek között győzni szeretnénk.A remekül sikerült kézis bálban mi táncoltunk,most szeretnénk a Kisvárda csapatát megtáncoltatni.Ehhez szükséges a szokásos telt ház és játékosaink kiemelkedő teljesítménye,Gyarmati szíve. Hát akkor kezdődjön!
                                       Tankóczi Gyula


Az őszi bajnoki szezon utolsó haza mérkőzése előtt még mindig győzelem nélkül állunk a junior bajnokságban. Ezek a fiatal serdülőkorú gyerekek erőn felül teljesítenek és vállalják a szereplést a tőlük akár több évvel idősebb junior korú társaikkal szemben. Igen nehéz feladat, de higgyék el nekem, hogy erőn felül próbálnak hétről hétre helyt állni. Tanulmányi munkájukat igyekeznek folyamatosan ellátni és az edzéseket nagy lélekszámmal látogatják, ami jövő szempontjából számunkra a legfontosabb. Sok időt kell fordítanunk az egyéni képzésre, illetve a taktikai feladatokra, hiszen több gyerek még nagyon kevés kézilabda múlttal rendelkezik. A munka gyümölcsét érezzük, mert csapatunk szerepel a megyei serdülő bajnokságban, ahol veretlenek vagyunk. Én a fiúktól sok türelmet, kitartást és folyamatos munkát kérek, mert eredményt csak így érhetünk el. Kérem, legyenek türelmesek és biztassák ezeket a fiatal srácokat, mert meg fogják hálálni a biztatást. Ezt úton szeretném megragadni az alkalmat, hogy a térdműtéttel lábadozó Makay Tibornak és a lábtörést szenvedő Balogh Bencének mielőbbi jobbulást kívánjak a csapat és jómagam nevében. Minél előbb várunk vissza a csapatba bennetek .  
  Tisztelettel: Török Péter

A fehérgyarmati női csapat 2002-ben az azóta Budapestre költöző, és ezért sajnos a csapatból kiváló Máté Zsuzsa kezdeményezésére, mint hobby csapat alakult. Barátnőkként, ismerősökként saját szórakoztatásunkra és a kézilabda iránti szeretetre alapozva kezdtük el újra az edzéseket. A megyei bajnokságban 2006-ban indultunk először Tankóczyné Bihari Andrea vezetésével. Az első évek a tapasztalatszerzéssel teltek, de már ekkor sem vallottunk szégyent és a középmezőnyben végeztünk. 2009-ben Csapos János váltotta előző edzőnket, az ő vezérlete alatt a gárda már dobogós helyen végzett.  A tavalyi szezonban Veresné Erdős Judit és Tankóczyné Bihari Andrea közös munkájának köszönhetően még egy hellyel sikerült előbbre lépnünk, ezüst érmesek lettünk. S azon dolgozunk, hogy az idei év végén a legfényesebb érem csillog majd a nyakunkban. A csapat egyre jobb teljesítményének köszönhetően már a női meccsekre is egyre több szurkoló kíváncsi, reméljük, hogy nem okozunk csalódást és a jövőben is számíthatunk buzdító hangjukra.
Veresné Erdős Judit
            edző
A 2012. évi városi kispályás labdarúgó bajnokság meghirdetése
FVSE NBII felnőtt 2012-es kezdési időpontok
Török Zsigmond – Kullár Ferenc felnőtt felkészülési emléktorna  és a
Szalai Márk - Kiss Norbert ifjúsági emlé
ktorna végeredménye.

HASZNOS HÍREK

Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters
Weblap készítés: Gecsey István
Cikkek: Kanyó András,  Rajnai Gáborné,  Tardi László, Szűcs József
Egyéb forrás :SZON
Fényképek: Kanyó András