NAVIGÁCIÓ:

  ELÉRHETŐSÉGEINK:
Fehérgyarmat Város Önkormányzat  Polgármesteri Hivatala
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510-236
 Fax: 44/510-232
Ügyfélfogadás:
hétfő, kedd, szerda
8 - 16 óráig

E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu

Jegyző: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu

Fehérgyarmati Járási Hivatal:
4900, Kiss Ernő u.2.
Tel: 44/510-240
 Fax: 44/510-233
Ügyfélfogadás:
hétfő: 8 - 20 óráig
kedd: 8 - 12 óráig
szerda: 8 - 16 óráig
csütörtök: 8 - 12 óráig
péntek: 8 - 12 óráig
Hivatalvezető:
Lakatosné Sira Magdolna
E-mail: jarasi.hivatal@fehergyarmat.szszbmkh.gov.hu

Magyar Államkincstár
Látogatóink száma 2007 május 29-től:
Free Web Counters

 2013. szeptemberi híreink

Városunk polgármestere ellenőrízte a kerékpárút munkálatait

Be'takaros hétvége Fehérgyarmaton                2013. szeptember 29.

Be'takaros hétvége Fehérgyarmaton                2013. szeptember 28.

Nyílt nap a szilárdhulladéklerakók rekultivációjával kapcsolatban
                                                                              2013. szeptember 25.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás 108 településen indította el a nem használt szilárdhulladék lerakók rekultivációját, így Fehérgyarmaton is.
A környezeti terhet jelentő területeket ártalmatlanítják és őshonos növényekkel ültetik be, hogy a természet és az itt élők eredeti állapotban kaphassák vissza a területet.
A programmal kapcsolatos információkat és az azzal kapcsolatos kérdésekre választ kaphat szeptember 26-án (csütörtökön) 14. órakor a Fehérgyarmati Polgármesterei Hivatalban.

Megkezdődött a Túr-híd lábazatának alapozása, az első aszfaltréteget már megkapta a kerékpárút                                      2013. szeptember 24.

TISZTA LEVEGŐ – MOZDULJ ÉRTE! III. Európai Autómentes Nap Fehérgyarmaton                                                2013. szeptember 23.
Évek óta nem kérdés az hogy Fehérgyarmat Város Önkormányzata az országosan meghirdetett Mobilitás program aktív szervezője, lebonyolítója Kanyó András irodavezető akinek többek között a szervezés is feladata. Évek óta sok-sok hivatalt, iskolát megmozgat a program eredményes lebonyolítása érdekében. 2013.09.23-án véradással kezdődött a nap , ahol Dr. Tilki Attila polgármester úr  elsők között adott vért annak érdekében , hogyhozzájáruljon a kórház  vérszükségletének ellátásához. Ezt követően Európai Autómentes Nap megnyitója következett, ahol városunk alpolgármestere Szalai László,  Takács Zsolt – kapitányságvezető alezredes és Dr. Bajnay Benő – járási tisztifőorvos mondott köszöntő és néhány gondolatot az autómentes nap fontosságáról, majd forgalomlassító demonstrációra került sor a Petőfi és Tömöttvár utcán a városban lévő az általános iskolák tanulóinak és az önkéntesek részvételével.
Az autómentes napon folyamatosan működő standok voltak:
•    Egészségügyi alapellátás: ingyenes vérnyomás-, vércukor-, testsúly-, testmagasság mérés, diétás tanácsadás (Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő támogatásával)
•    Interaktív sátor az egészségfejlesztés témakörben. Kiemelt téma a drogprevenció. Egyéni egészségnevelési tesztek (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet támogatásával)
•    Interaktív elsősegélynyújtás bemutató, annak gyakorlása a gyermekek körében: újraélesztés, vérzéscsillapítás, kötözés, stabil oldalfekvés, mentőhívás és mentőtisztek elsősegélynyújtással kapcsolatos bemutatója. (A Magyar Vöröskereszt Fehérgyarmati Szervezetének támogatásával)
•    Gyermekfoglalkoztató: arcfestés, ugráló vár, aszfaltrajzverseny, kézműves foglalkozás (Városi Szociális Központ)
•    SEGWAY személyszállító humán transzporter bemutatása (Varga József támogatásával)
•    Elektromos kerékpárok bemutatása, kiállítása (Szamos- COOP Kft. Fehérgyarmat támogatásával)
•    Kerékpározás népszerűsítése a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság segítségével
- Baleset szimuláció Országos Mentőszolgálat, Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Fehérgyarmat Rendőrkapitányság, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó parancsnokság Fehérgyarmat közös részvételével
A rendezvényt a kerékpáros felvonulás zárta a Bessenyei utcától kezdve körbe a városon.

Állampolgársági eskütétel városunkban           2013. szeptember 20.

Ruhagyűjtés Fehérgyarmaton                            2013. szeptember 20.
Magyarországon 1997 óta folyik a használtruha gyűjtése, jelenleg több mint 1.200 darab ruhagyűjtő konténer van kihelyezve települések közterületein, valamint bevásárló láncok bejárata közelében.
Ezekbe a konténerekbe bárki elhelyezheti a már megunt, vagy feleslegessé vált ruhaneműit, párosított cipőit, (mérettől, szezontól függetlenül) amelytől ez által nem csak megszabadul, hanem a településen csökken a hulladék mennyisége is. Manapság ez kiemelt jelentőségű környezetvédelmi szempontból. Most lehetőség nyílt, hogy Fehérgyarmaton is kihelyezzenek ruhagyűjtő konténereket.
A begyűjtött ruhák egy korszerű üzemben leválogatásra kerülnek. A TEXTRADE Kft. által  feldolgozott termékek 55-60 %-a újrafelhasználásra kerül, további 40-45 %-át pedig újrahasznosítják géptisztító rongyként, ipari alapanyagként. 
A TEXATRADE Kft. rendszeresen támogatja a rászorulókat, 2012-ben több mint 16 tonna ruhát adományozott jótékony célokra. A ruhagyűjtőt heti  rendszerességgel ürítik.
Tervezett helyek:
- 1. konténer:Kölcsey utca szelektív hulladékgyűjtő sziget
- 2. konténer: Bessenyei tér szelektív hulladékgyűjtő sziget
- 3. konténer: Nagy ÁBC mögött – Sétáló utca szelektív hulladékgyűjtő sziget

Helyi védelmi bizottság ülése                            2013. szeptember 18.
Szeptember 18-án délelőtt a Polgármesteri Hivatalban ülésezett a Fehérgyarmati Helyi Védelmi Bizottság.
Napirendi pontok között szerepelt a  HVB Szervezeti és Működési Rendjének módosítása, a   HVB elnök beszámolója a HVB 2013. évben végzett munkájáról,
a települési vízkárelhárítási tervek és védművek felülvizsgálatával kapcsolatos feladatok meghatározása, a  Fehérgyarmati Járás területén az ivóvíz határérték feletti arzéntartalma miatt elrendelt intézkedések ismertetése.

Szolár - parabola elvén működő napkollektor építése kezdődik Fehérgyarmaton                                                2013. szeptember 17.
Az MVM pályázaton nyert szolár parabola rendszert acél fogadó szerkezetének gyártása és telepítése október elején kezdődik a Sportcsarnok mellett található kazánház tetején.
A beruházás nagymértékben csökkentheti az önkormányzat meleg víz termelés kapcsán keletkező kiadásait.
Az MVM a megvalósítás költségeit teljes mértékben átvállalja a tervezéstől a kivitelezésig.
A beruházás összköltsége 20.000 Euró.

Fehérgyarmat Város Önkormányzata csatlakozik az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” programsorozathoz, mely a 2013. szeptember 28-29-én kerül megrendezésre.

Szalai Márk - Kiss Norbert junior emléktorna
A torna ideje: 2013. szeptember. 14. (szombat) 10:00 – 16:30
Játékidő:                         2 x 20 perc szünet 5 perc
A torna helyszíne:    Fehérgyarmat, Városi Sportcsarnok  
A torna résztvevői:
Fehérgyarmati VSE               junior csapata
CS MARTA BAIA MARE    junior csapata
Mátészalkai MTK                  junior csapata
LPS SATU MARE                 junior csapata
Időrend:
10:00-10:50    Fehérgyarmati VSE - Mátészalkai MTK  
11:05-11:55    CS MARTA BAIA MARE - LPS SATU MARE  
12:10-13:00    LPS SATU MARE  -   Mátészalkai MTK  
13:15-14:05    Fehérgyarmati VSE  -  CS MARTA BAIA MARE
14:20-15:10    Mátészalkai MTK  - CS MARTA BAIA MARE
15:25-16:15    LPS SATU MARE  - Fehérgyarmati VSE 
16:30 eredményhírdetés

Elkezdődött a Fehérgyarmat-Kisar kerékpárút aszfaltozása                                                                                                    2013. szeptember 9.

„Két keréken a NYÍRERDŐ-vel”                  2013. szeptember 6.
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. amellett, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezel, a környezeti nevelést is kiemelten fontos feladatnak tartja. Igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek során a gyerekeket megismertetjük az erdő élővilágával, az erdészek munkájával, és a fenntartható erdőgazdálkodással. A NYÍRERDŐ-vel kerekeztek Fehérgyarmat környékén
A Fehérgyarmati Önkormányzat segítségével, hagyományteremtő szándékkal elsőként 2012. szeptemberében szervezett a Fehérgyarmati Erdészet „Két keréken a NYÍRERDŐ-vel” elnevezéssel kerékpártúrát gyerekek számára. A pozitív visszajelzések után úgy döntöttünk, hogy idén is megrendezzük a kerékpártúrát.
A 2013. szeptember 20-ra tervezett túra során a fiataloknak alkalmuk lesz megismerkedni a Fehérgyarmat környéki erdők természeti értékeivel, az ott folyó munkával. Egyebek mellett megnézik például a Szatmár-Beregi Tájvédelmi körzet részének számító Kömörői erdőt.
A 20-25 kilométeres túrára mintegy 25 gyereket várunk. A program szerint a fiatalok Túristvándiig, majd vissza, Fehérgyarmatra kerekeznek. A túrába több megállót is beiktatunk, és a gyerekeket vendégül látjuk ebédre. A kerékpártúrát erdészek vezetik, és rendőri biztosításról is gondoskodunk.
Hogy minél több gyereknek lehetősége legyen erdészeti ismeretekre szert tenni, szeretnénk, ha olyan fiatalok kapnának lehetőséget a túrán való részvételre, akik a tavalyi programon nem voltak ott.
Nemcsak itt kerül sor az erdőgazdaság által szervezett kerékpártúrára: Debrecenben szeptember 27-én lesz hasonló rendezvény. Október 5-én pedig Nyíregyházán, az Erdők Hete programsorozat részeként, a már hagyományos NYÍRERDŐ-napon kerül sor biciklitúrára.

Épül a kerékpárút, a külterületi munkák folyamatosan haladnak                                                                                            2013. szeptember 6.


TISZTA LEVEGŐ – MOZDULJ ÉRTE!
III. Európai Autómentes Nap Fehérgyarmaton 
2013. szeptember 23. hétfő
Helyszín:

Fehérgyarmat, Bessenyei utca és mellette lévő parkolók
8.00 – 16.00 Útlezárás a Bessenyei utcán (Tömöttvár 2007” Közhasznú Nonprofit Kft. és a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság segítségével)
Folyamatosan működő standok:
•    Egészségügyi alapellátás: ingyenes vérnyomás-, vércukor-, testsúly-, testmagasság mérés, diétás tanácsadás (Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő támogatásával)
•    Interaktív sátor az egészségfejlesztés témakörben. Kiemelt téma a drogprevenció. Egyéni egészségnevelési tesztek (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatal Járási
Népegészségügyi Intézet támogatásával)
•    Interaktív elsősegélynyújtás bemutató, annak gyakorlása a gyermekek körében: újraélesztés, vérzéscsillapítás, kötözés, stabil oldalfekvés, mentőhívás és mentőtisztek elsősegélynyújtással kapcsolatos bemutatója. (A Magyar Vöröskereszt Fehérgyarmati Szervezetének támogatásával)
•    Gyermekfoglalkoztató: arcfestés, ugráló vár, aszfaltrajzverseny, kézműves foglalkozás (Városi Szociális Központ)
•    SEGWAY személyszállító humán transzporter bemutatása (Varga József támogatásával)
•    Elektromos kerékpárok bemutatása, kiállítása (Szamos- COOP Kft. Fehérgyarmat támogatásával)
•    Kerékpározás népszerűsítése a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság segítségével
A rendezvényen szervezetten részt vesznek a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, Deák Ferenc Gimnázium, Móricz Zsigmond Szakképző Iskola; Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola diákjai. A helyszínre várunk önkéntes jelentkezőket is.
A nap programja:
08:30 Véradás Magyar Vöröskereszt Fehérgyarmati Szervezet irányításával
09.15 Európai Autómentes Nap megnyitója:
•    Dr. Tilki Attila – polgármester
•    Takács Zsolt – kapitányságvezető alezredes
•    Dr. Bajnay Benő – járási tisztifőorvos
09.30 – 10.30 Forgalomlassító demonstráció: séta a Petőfi és Tömöttvár utcán a városban lévő az általános iskolák tanulóinak és az önkéntesek részvételével.
10.30 – 11.30 Biztonságos közlekedés kerékpárral – bemutató és előadás, a kerékpár kötelező tartozékai a közúti forgalomban való használatnak megfelelően:
- Közlekedési jelzőtáblák a városi kerékpáros közlekedéshez kapcsolódóan a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodva
- Kerékpáros ügyességi vetélkedő a rendőrség dolgozóinak segítségével
11.30 – 12.30 Tiszta levegő……Mozdulj érte!, sorverseny a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet irányításával.
12.30 – 13.30 Elsősegélynyújtó vetélkedő a Magyar Vöröskereszt Fehérgyarmati Szervezetének irányításával.
14.15 – 15.30 Baleset szimuláció Országos Mentőszolgálat, Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Fehérgyarmat Rendőrkapitányság, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság Fehérgyarmat közös részvételével
15:30 – 16:00 Kerékpáros felvonulás a Bessenyei utcától, körbe a városon
16:00 Rendezvény bezárása a Bessenyei utcán
Mindenkit szeretettel várunk!
A szervezők

Egyeztetés a III. autómentes napról                 2013. szeptember 3.
Mint azt már júniusban megírtuk Fehérgyarmat Város Önkormányzata harmadik alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitás Héthez, mely keretében 2013. szeptember 23-án hétfőn megrendezi a III. Autómentes Napot.  Városunk polgármestere és a közintézmények vezetői  a rendezvény megrendezéséről, biztosításáról folytattak tanácskozást a Fehérgyarmati Polgármesteri Hivatalban.
A rendezvény ez évi mottója „Tiszta levegő – Mozdulj érte”.  Az Európai Mobilitási Hét (European Mobility Week) elnevezésű önkormányzati rendezvény célja a városi mobilitás hosszú távú befolyásolása, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása.
Önkormányzatunk ebben az évben is a Bessenyei utca lezárásával nyitja a napot és vetélkedőkkel, előadásokkal, kerékpározással, valamint gyaloglással szórakoztatja résztvevő gyermekeket, miközben több alkalommal is forgalomlassító demonstrációt szervez a városközpontban. A felnőtt látogatók figyelmét az egészséges életmód fontosságára, szűrővizsgálatok elvégzésével hívja fel.
Kérjük városunk lakóit minél többen csatlakozzanak a mozgalomhoz, vegyenek részt a demonstrációkban.

EON felajánlás az elsős gyermekeknek           2013. szeptember 2.
Az E.ON Hungária Zrt. már évtizedek óta elkötelezett híve a társadalmi szerepvállalásnak, ezen belül –egyéb területek mellett– a minőségi oktatásnak és a színvonalas sportnak egyaránt. Ez adta a motivációt ahhoz, hogy 2008-ban útnak indította a ma már országszerte ismert és közkedvelt Energiakaland programsorozatot, azzal az elkötelezettséggel, hogy segítsen a pedagógusoknak kialakítani a jövő nemzedékeinek energiatudatosságát, emellett pedig, hogy hozzájáruljon a fiatalok energiával kapcsolatos tudásanyagának bővítéséhez, a szükséges kompetenciák fejlesztéséhez. A sport iránti szeretetünk és odafigyelésünk egyik legnagyobb érdeme pedig –számos egyéb sportprogram mellett– a Családi Foci programunk életre keltése volt, megteremtve a kistelepülések minőségi tömegsportjának feltételeit. 
A Családi Foci programmal idén szeptemberben az iskolai tanulmányaikat kezdő kisdiákoknak  kedveznek,  tornacsomagokat ajánlottak fel, hogy ezzel is hozzájárulhassanak az energikus iskolakezdésükhöz. A kisdiákok nevében a felajánlást Dr. Tilki Attila városunk polgármestere és Kalydi Tamásné a Bárdos Lajos Iskola Igazgatója köszönték meg.

Török Zsigmond – Kullár Ferenc felkészülési emléktorna
A TORNÁRA A BELÉPŐ EGY SZÁL VIRÁG, MELLYEL AZ EMLÉKFALNÁL LEHET LERÓNI TISZTELETÜNKET AZ ELHUNYTAK ELŐTT!
A torna ideje: 2013. szeptember.07. (szombat) 10:00 – 16:00
Játékidő:  felnőtt 2 x 30 perc
A torna helyszíne: Fehérgyarmat, Városi Sportcsarnok
A torna résztvevői: Fehérgyarmati VSE, Baie-Mare junior I., Baie-Mare felnőtt II.
Időrend:
10:00–11:30 Fehérgyarmati VSE- Baie-Mare junior I.
12:00–13:30 Baie-Mare junior I.- Baie-Mare II
14:00–15:30 Baie-Mare II - Fehérgyarmati VSE
Eredményhirdetés: 15:50
17:00 MEGYEI NŐI FELNŐTT BAJNOKI MÉRKŐZÉS
Fehérgyarmati VSE- Tiszalöki VSE

MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
SPORT
Kézilabdás híreink
Fehérgyarmati Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság 2013. eredmények, tabella
Szatmár Unió FC
ARCHÍVUM
2013. augusztus
2013. július
2013. júmius
2013. május
2013. április
2013. március
2013. február
2013. január
2012.december
2012. november
2012. október
2012. szeptember
2012. augusztus
2012. július
2012. június
2012. május
2012. április
2012. március
2012. február
2012. január
2011. december
2011. november
2011. október
2011. szeptember
2011. augusztus
2011. július
2011. június
2011. május
2011. április
2011.március
2011.február
2011.január
2010.december
2010. november
2010. október
2010. szeptember
2010. augusztus
2010. júliusi események
Összedőlt a Fehérgyarmati víztorony
2010. júniusi eseményeink
2010. májusi eseményeink
Korábbi híreink a hírek navigációban

HASZNOS HÍREK
 
Cikkek: Kanyó András,  Rajnai Gáborné,  Tardi László, Szűcs József , Szaniszló Szabolcs
Egyéb forrás :SZON
Fényképek: Kanyó András, Nagy Gergő, Szoboszlai Judit
Web: GI

X. GYARMATI VIGASSÁGOK