VÁROSUNK

"Bölcs világ ez, legmagyarabb világa a világnak. Itt az emberek nem hazudnak akarattal, ha keserű a szájuk, köpnek, ha viszket a tenyerük, ütnek, s nem őrajtuk múlik, ha az életről nem rángatódik le minden komédiás rongy ... Ez a tájék Magyarország dagasztó tekenője ." - írta Ady Endre errol a vidékről .
A 491. Sz. út szalagját követve a Szamoson át egyenesen a régi, nagy múltú településre jutunk, amely már a XV. század elején mezőváros volt. Két részből , Nagy- és Kisgyarmatból állt, melyekből a Kisgyarmat elnevezés a mai napig fennmaradt. A középkori eredetű templom a Kossuth utca keleti házsorába épült, a református egyház szárazmalma 1867-ig a templom előtti téren állt. Itt volt a piac és a vásárok helye is. Az utca déli szakasza viszonylag fiatalabb, ma is Tömöttvár utcának hívják, s a neve egy régi földvár emlékét jelzi ( valószínü , hogy a Báthoryak építették).
Fehérgyarmat 1979-tol újra város lett. Még nagyközség volt, amikor népi építészeti emlékeit elpusztította az 1970-es árvíz, és szinte teljesen újjá kellett építeni. Modernebb lett, ám az egykori kisvárosi báját is szerencsésen megőrízte . 727 ezer m2 zöldterületéből 109 ezer a belterületi park, így a mintegy 3200 lakás szinte elvész az árnyas ligetecskék, a virágos parkok között. Lakosainak száma mintegy 9400 fő.
A városnak vannak óvodái, két általános iskolája, ipari és kereskedelmi szakképzo iskolája, valamint középiskolai kollégiuma. Gimnáziuma, szakközépiskolája megyei fenntartású intézmények. A városban kórház működik . A kikapcsolódást filmszínház, művelodési ház, könyvtár, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetet bemutató állandó kiállítás, sportcsarnok, a gyógyhatású fürdő és strand valamint a helyi Városi TV és a regionális Szamos TV biztosítja. Működik emellett a városban gyermek- és felnőtt kórus, fúvószenekar, gimnáziumi ifjúsági kórus, vegyeskar , gyermek citerazenekar és gyermek bábcsoport is.

Mint ahogy az ország sok települése a város is megszenvedte a redszerváltás következményeit. Az ipari termelőüzemek száma jelentősen csökkent (HÓDIKÖT,METRIPOND, ...) s a megmaradók átalakulása jelentős gondokkal járt. A mezőgazdaságot érzékenyen érintette a Szovjetúnió almapiacának kiesése. Az almatermelés problémái azóta sem oldódtak meg. De nemcsak az alma a gazdák gondja. A mezőgazdaság egyéb terményeiért sem kapkodnak a piacok.Az Állattenyésztés is jelentősen visszaesett.


A városban jelentős az egyéni vállalkozások száma - főként kereskedelem -, és az 5247 hektáros területen a mezőgazdasági egyéni termelés is. Jellegzetes terményeik a penyigei -, berbenczei -, a "nemtudom" szilva, a milotai dió, és a jonathán , a jonagold, a starking és az idared almafajták.

Park a templommal

Nyitólap

 

Városcímer

Fehérgyarmat