A Fehérgyarmati Művelődési Központ története:
A művelődési ház alapjait 1955-ben rakták le. Közel 3 millió forint költséggel készült el megyénk (abban az időben) legkorszerűbb kultúrháza.
1957. augusztus 20-án adták át és a Móricz Zsigmond nevet vette fel. Az épület tervezője: Paulinyi Zoltán és Dienes István.
Kivitelezője a Nyíregyházi Magasépítőipari Vállalat, de társadalmi munkában jelentős részt vállaltak Fehérgyarmat kisiparosai és a település lakossága.
Az intézményben Berki Nándor két fali domborműje található, melyek Móricz Zsigmond és Esze Tamás arcmását ábrázolják.

A fehérgyarmati Móricz Zsigmond Városi - Járási Művelődési Központ helyi feladatain kívül területi munkát is végzett, az akkori járás népművelési munkájának módszertani tanácsadó központja: tapasztalatcserék szervezésével, módszertani kiadványok szerkesztésével, terjesztésével segítette a működő művelődési otthonok munkáját.
A művelődési központ működésének fő területei a műsoros rendezvények szervezése, az öntevékeny amatőr művészeti csoportok, klubok, szakkörök működtetése.

Az intézményben működő csoportok változtak az adott kor körülményeihez, a társadalmi, technikai változásokhoz, a lakosság érdeklődési köréhez igazodtak.
Az elmúlt évtizedekben működő csoportok közül néhány a teljesség igénye nélkül: énekkar, néptánccsoport, fúvós zenekar, citeraegyüttes, irodalmi színpad, honismereti, foto, sakk, barkács szakkör.

1961-ban alakult a TV-klub, 1968-ban az ifjúsági klub, melynek utódja 1970-től a Viktória Ifjúsági Klub, mely közel két évtizedig működött.
Folyamatosan voltak tanfolyamok, kezdetben saját szervezésben: nyelvtanfolyamok, szabó-varró, gépíró, balett, társastánc stb.

Különös figyelemmel szervezték a kiállításokat, melyeket a művelődési házban, az 1984-ben átadott Városi Galériában, majd  átköltözött a műemléképületbe.

Az 1960-70-es években jelentős volt a TIT előadások száma.

Az intézmény emeleti részén kapott helyet a település könyvtára 1957 – 1990. között.
Jelenleg a Városi Televízió és az Invitel kábel TV fejállomása is az épületben található.

A művelődési ház az elmúlt évtizedekben  szervezeti  egysége többször változott.
1996-ban összevonták a Városi Könyvtárral, neve: Móricz Zsigmond Városi Művelődési Ház és Könyvtár.  2007. július 1. és 2012. december 31. között Bárdos Lajos ÁMK, Könyvtár és Óvoda néven működött.

2013. január 1-től Fehérgyarmati ÁMK és Könyvtár néven, a  művelődési házat, a könyvtárat és három óvodát foglal magába.